Wij verlagen de prijzen!

Eurostrut voert per 1 januari prijsverlagingen door voor een groot deel van het assortiment

Per 1 januari 2024 verlagen wij de prijzen voor een groot deel van ons assortiment. Nadat in de afgelopen jaren de prijzen door diverse ontwikkelingen in de wereld explosief stegen, zijn momenteel minder grillige prijsontwikkelingen zichtbaar en vertonen diverse prijzen een stabiel niveau. Als gevolg hiervan voert Eurostrut een prijscorrectie door binnen haar assortiment.

Met de uitbraak van Corona in de Chinese stad Wuhan in december 2019, begon een periode van onzekerheid en extreme prijsstijgingen. Ook latere gebeurtenissen, zoals de oorlog in de Oekraïne, waren van grote invloed op de prijzen van producten.

2020 – COVID
Het jaar 2020 stond vooral in het teken van de coronapandemie. Als gevolg hiervan ging de wereld op slot door vergaande preventieve maatregelen en lockdowns. Massale fabriekssluitingen in China ontregelde de wereldwijde toeleveringsketens. Vervolgens nam de vraag naar goederen en diensten af door dalend ondernemers- en consumentvertrouwen, met een krimpende wereldeconomie als gevolg.

Het vervoer van en naar China raakte ontregeld. Havens sloten en zeecontainers kwamen op andere plekken terecht dan gebruikelijk. Ook werden veel containerschepen uit de vaart gehaald.

Eind 2020 herstelde de wereldhandel zich sneller dan verwacht en zorgde voor een capaciteitstekort in zeetransport. Hierdoor stegen de prijzen van zeecontainers tot ongekende hoogte.

2021 – Blokkade Suezkanaal
In maart 2021 blokkeerde containerschip Evergreen dagenlang het Suezkanaal in Egypte; de belangrijkste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Ondanks dat het schip na 6 dagen werd vlot getrokken, ontstonden er grondstof tekorten en liepen bepaalde leveringen maandenlange vertragingen op. De economie herstelde zich snel in 2021, maar de economische vooruitzichten bleven onzeker.

2022 – Invasie Rusland in Oekraïne & sabotage Nord Stream
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. De Russische invasie zorgde voor veel onzekerheid op de wereldhandel, met sterke stijgingen van grondstoffenprijzen tot gevolg. Nadat de prijzen van grondstoffen herstelden, namen de energieprijzen explosief toe. Onder andere ingezet door de sabotage van onderzeese gasleidingen Nord Stream 1 en 2 in september 2022. De economische afkoeling en inflatie waren ingezet en zorgden samen met een afnemende vraag voor een verdere daling van de containerprijzen.

Lees verder onder de grafieken >

2023 – Hardnekkige inflatie
De economische groei valt verder terug en de inflatie is hardnekkig. Op wereldniveau zijn de ontwikkelingen anders dan op landelijk en regionaal niveau. Desalniettemin is de fluctuatie van de prijzen, waaronder staal en transport, minder groot.

2024 – Eurostrut verlaagd de prijzen
De laatste maanden van 2023 hebben laten zien dat de prijzen minder fluctueren als voorgaande jaren en zich lijken te stabiliseren. Dit geeft Eurostrut het vertrouwen om een prijscorrectie door te voeren, waarbij de prijzen voor een groot deel van het assortiment dalen.

De toekomst
Niemand weet wat de toekomst te bieden heeft. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt hoe groot de effecten van globale en regionale gebeurtenissen zijn op de prijsontwikkeling van onze producten. Of de prijzen in de toekomst verder zullen dalen – of weer stijgen – is moeilijk te voorspellen. Eurostrut wil een veilige haven zijn voor haar partners. Daarom hebben wij als doel maximaal twee keer per jaar prijswijzigingen door te voeren.

Benieuwd wat onze prijsdaling op 1 januari 2024 voor uw organisatie en projecten gaat betekenen? Vraag onze prijslijst aan als Excel of ICC-bestand voor 2BA.

De opbouw van onze prijzen

Onze prijzen worden grofweg opgebouwd uit grondstofkosten voor onze productielocaties (staal, zink, aluminium, enz.), productiekosten (arbeid, energie, afval, afschrijving, enz.), transportkosten (brandstof, containerprijzen, enz.) en een marge.

In onderstaande illustratie is de globale opbouw van onze prijzen weergegeven. Hierin is de grote invloed van grondstof- en productiekosten op onze prijzen duidelijk af te lezen.

Vraag de nieuwe prijslijst aan

Onze nieuwe prijslijst ontvangen? Vraag hem aan via onderstaand formulier en wij mailen u de lijst z.s.m. toe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email